Η αγαπημένη μας Apple εδώ και μερικούς μήνες έχει αλλάξει τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Έπειτα από ανταλλαγή μηνύσεων με την Nokia τώρα έχει σειρά η ανερχόμενη HTC.
Τι φοβάται η Apple? Κάποτε αυτή και η Microsoft έκλεψαν το παραθυριακό περιβάλλον εργασίας από την Xerox. Το εξέλιξαν με την πάροδο του χρόνου και σήμερα έχουμε τα γνωστά μας Windows και το Mac OS X. Ποτέ η Xerox δεν έκανε μήνυση σε κανένα από αυτούς. (Δείτε την ταινία “Pirates of Silicon Valley” για να μάθετε)
Σήμερα όμως είδαμε ότι η Apple έχει μετατραπεί σε κάτι που θυμίζει Microsoft. Αγάπη προς το μονοπώλειο και τις πατέντες που συνεχώς καταθέτει. Η Apple φοβάται το Android, όπως φαίνεται και εδώ, προσπαθεί να αποδυναμώσει την κοινότητα που συνεχώς αυξάνεται με νέους developers να προστίθενται στις λίστες της Google. Έχοντας κάνει άστοχες ενέργειες στο παρελθόν η Apple μετά την κυκλοφορία του iPhone SDK, βλέπει ότι οι περισσότεροι developers από εδώ και έπειτα δεν θα γυρίζουν σε αυτήν, θα δουλεύουν για το Android και το αποτέλεσμα θα είναι μέσα σε ένα βάθος χρόνου από 1 έως 2 έτη, το Android Market να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το App Store. Η Apple έχει πάρα πολλές απαιτήσεις κατα την κατάθεση μιας εφαρμογής από έναν developer, κρατάει μεγάλο ποσοστό της αξίας της εφαρμογής και πολλές φορές απορρίπτει εντελώς την εφαρμογή που με κόπο κατασκεύασε ο καθένας, με αποτέλεσμα το θυμό και την μετατόπιση των developers στο Cydia Market και τώρα στο Android.
Ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους, να μην υπάρχει κλοπή και αντιγραφή, πρέπει να υπάρχει πρωτοπορεία σε όλους τους τομείς. Βλέποντας όμως μια εταιρεία που αγαπώ που μέχρι τώρα χαιρόταν όταν κάποιος την ακολουθούσε ώς πρωτοπόρος, να προβαίνει σε μια διαμάχη με όλες τις υπόλοιπες αξιόλογες αντιπάλους της για την κατηγορία Smart Phones, τότε αυτό μου κακοφαίνεται γιατί αμέσως την παραλληλίζω με τη Microsoft και άλλες που είχαν αυτή τη στρατηγική την προηγούμενη δεκαετία.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Steve Jobs σε μια συνέντευξη το 1996, μέσω ενός αποφδέγματος του Picasso “οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι άριστοι καλλιτέχνες κλέβουν”
δείτε το video:
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αποτρέπω τον κάθε φίλο μου να αγοράσει iPhone σήμερα. Εκτός από τις κινήσεις της Apple για το μονοπώλειο, έχουμε και την ανίκανη υποστήριξή του εδώ στην Ελλάδα. Ο έξυπνος αγοραστής σήμερα θα αγοράσει ένα Android τηλέφωνο, όχι Windows 6,5 ή Windows 7 mobile, αλλά ένα Android 1,5 ή 2,1.
Υ.Γ. Η HTC μέσα στον Μάρτιο αναβαθμίζει όλες της τις συσκευές στο Android 2,1 με το νέο HTC Sense 2. Αυτός είναι ένας καλός λόγος ώστε να πληρώσετε λιγότερα για ένα πολύ πιο δυνατό κινητό από μια εταιρεία με υψηλά standards και καινοτομίες που η ίδια η Apple θα ζηλέψει και ίσως ενσωματώσει στο iPhone 4G που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο αντιγράφοντας την HTC και άλλες εταιρείες ίσως.
Και για τον φίλο μου το Χάρη, προσάπτω μια ωραία εικόνα προς ανάγνωση από έναν σκηνοθέτη που τα είπε πιό ωραία από τον Picasso και τον Steve Jobs:
Χάρης Τσέβης
4 March, 2010 @ 21:01
Διαφωνώ φυσικά απόλυτα, κάθετα κλπ.
Η Apple δεν έκλεψε κάτι από τη Xerox. Διάβασε την ιστορία. Ο Στηβ κατανόησε ό,τι το ΔΣ της Xerox δεν καταλάβαινε. Από εκεί και πέρα όμως η Xerox επένδυσε στην Apple. Τα πάντα έγιναν με σωστό τρόπο.
Η Microsoft απλά αντέγραψε το Mac. Τελεία.
Σήμερα η Google και η ΗΤC αντιγράφουν. Πρόχειρη, άσχημη και κακή αντιγραφή του iPhone αλλά ακόμη και του Windows Mobile είναι το Android. Mια κακή αντιγραφή που δεν προσθέτει τίποτε. Απλώς χαλάει.
Και καλά κάνει η Apple και τους μηνύει. Ας αναπτύξουν τη δική τους τεχνολογία αν μπορούν. Ήμαρτον με την πρόχειρη αντιγραφή τους. Ακόμη και το ξεκλείδωμα ξεσήκωσαν.
Πέρα από τις επιχειρήσεις καλό είναι να ξεκαθαρίσει κανείς τι σημαίνει αντιγραφή και τι κλοπή; Τι εννοούσε ο Στηβ, όπως και προηγουμένως ο Πικάσσο, ο Στραβίνσκι, ο Χατζηδάκης κλπ;
Όλοι αυτοί όταν λένε πως ο μεγάλος καλλιτέχνης κλέβει εννοούν πως οικειοποιείται μια ιδέα από τη φύση, την παράδοση, την κοινή κληρονομιά. Συνήθως είναι η μεταφορά μιας ιδέας σε ένα άλλο χώρο. Πχ το σχήμα του iPod είναι κλοπή από τα τσιγάρα Lucky Strike. Ενώ όλα τα iPod wannabies είναι αντιγραφή από το iPod.
Άλλο λοιπόν αντιγραφή κι άλλο κλοπή. Ελπίζω να γίνεται κατανοητό.
VAG
4 March, 2010 @ 23:54
Χάρη γίνεσαι κατανοητός, αυτό που δεν καταλαβαίνεις όμως είναι ότι η Apple με τέτοιες κινήσεις δείχνει φοβία και έλειψη ωριμότητας. Ότι έκανε και η Microsoft στο παρελθόν.
Το Android σε τι είναι αντιγραφή του iPhone OS? Το έχεις δουλέψει? Εγώ επειδή έχω iPod Touch και το HTC Hero μπορώ να συγκρίνω άμεσα και αμερόληπτα. Δεν κερδίζω τίποτα από την Apple ή από την HTC για να υπερασπίσω κάποια συμφέροντα. Ότι έχω να πω το λέω χωρίς να φοβάμαι μην “προδώσω” κάποιον που συμπαθώ.
Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και εγώ εδώ λέω την αλήθεια που βλέπω και αντιλαμβάνομαι. Τώρα αν εσύ δεν βλέπεις κάποια φοβία της Apple για να μη χάσει το μερίδιο αγοράς που έχει αποκτήσει δημιουργόντας (το λέω, δεν το φοβάμαι) νέα κατηγορία κατασκευής κινητών τηλεφώνων, τότε γράψε το γιατί.
Για κάποιον που έχει δουλέψει για τουλάχιστον 2 μέρες και τα 2 λειτουργικά, θα καταλάβει ποιός είναι μπροστά. Η HTC με το Sense πρόσθεσε ένα άριστο interface στα κινητά της που μόνο να ζηλέψει έχει η Apple 😉
Τέλος, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, η HTC έκλεψε μαζί με τη Google μια ιδέα και την μετέφερε σε έναν άλλο χώρο, αυτόν του Ανοικτού Λογισμικού, αυτό με γούστο και μελέτη ώστε να δημιουργήσει το Android.
Μην ξεχνάς ότι ακόμη και η Apple είναι υπέρ του ανοικτού λογισμικού και το χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες στο λειτουργικό της.
Χάρης Τσέβης
5 March, 2010 @ 8:26
Βαγγέλη, δεν έχεις καταλάβει τι εννοεί ο Στηβ κι ο Πικάσσο κλπ. Απλά δεν το έχεις καταλάβει. Ίσως να ξεκινούσες από εκεί.
Καλή σου μέρα.
Και ναι. Android is an ugly joke.
VAG
5 March, 2010 @ 14:28
Χάρη, έχω καταλάβει μια χαρά 🙂 ο Steve Jobs πήρε τα λόγια του Picasso και τα χρησιμοποίησε όπως τον συνέφερε τότε. Όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν στοιχεία από τη φύση και το περιβάλλον τους για να τα κάνουν έργα. Είναι φορές που μερικοί πίνακες είναι τόσο ρεαλιστικοί που νομίζεις ότι είναι φωτογραφία. Αυτό είναι το σωστό “κλέψιμο”. Η Apple όπως και όλες οι μεγάλες εταιρείες κλέβουν στοιχεία από μικρότερες και έχοντας το όνομα και την προβολή, καθιερώνονται ως πρωτοπόροι, πολλές φορές. Όταν όμως έρχεται μια μικρή εταιρεία, ανερχόμενη και φέρνει κάτι πολύ όμορφο και χρηστικό, παράλληλα ανοικτό στον κόσμο, τότε λέμε ότι μας κλέβει….
Δεν πρόκειται να παραδεχτείς ότι το Android έιναι ανώτερο από το iPhone OS, ποτέ δεν το περιμένω αυτό από σένα. Πρέπει όμως όταν λές ότι κάτι είναι ένα “άσχημο αστείο” να το στηρίζεις κάπου και να έχεις εμπειρία χρήσης. Και εγώ θα μπορούσα να πώ ότι το iPad είναι η πιό άχρηστη συσκευή που έβγαλε ποτέ η Apple, πρέπει όμως να τη δοκιμάσω για να πω το γιατί το πιστεύω 😉
Καλημέρα και χαιρετίσματα από Ηράκλειο.