Χθές μόλις, μια ημέρα μετά τη κυκλοφορία των νέων iMac, MacBook και Mac Mini από την Apple, ήρθε η γνωστή σε μερικούς από εμάς, Psystar να κυκλοφορήσει ένα μικρό εργαλείο. Το εργαλείο αυτό λέγεται Rebel EFI. Τι κάνει αυτό? Πολύ απλά, είναι ένα .iso image όπου το γράφετε σε ένα CD και κάνετε boot στο PC σας μέσω αυτού. Κάποια στιγμή το βγάζετε και βάζετε το original DVD του Snow Leopard και συνεχίζετε την εγκατάσταση. Μετά, είστε όπως φαίνεται σε περιβάλλον OS X στο PC σας, χωρίς hacks, patches κτλ που οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με Hackintosh γνωρίζει.

Μπορώ να πω ότι δεν το δοκίμασα ακόμη γιατί πολύ απλά έχω φτιάξει το δικό μου οδηγό εγκατάστασης του Snow Leopard σε οποιοδήποτε PC και βρίσκεται εδώ. Στο Snow Leopard τελικά μπορεί να γίνει ευκολότερα εγκατάσταση απ’ότι στο Leopard. Χρειάζεται περισσότερους drivers από Netkas και άλλους ώστε να είναι ακόμα πιο απλό στο να έχεις ένα πλήρες λειτουργικό PC, καλύτερο σε επιδόσεις από ένα Mac (λόγω υλικού) και να μπορείς να δουλεύεις απροβλημάτιστα καθημερινά σε κάτι πολύ όμορφο (λειτουργικό), φθηνότερο (υλικό) και με καλύτερες επιδόσεις (τιμή/απόδοση).

Εγώ ως “fanboy” της Apple, περιμένω να κινηθεί ενάντια στη Psystar πολύ σύντομα λόγω licenses του OS X. Ως “ελεύθερο μυαλό” μου αρέσει η Psystar που μπαίνει στο μάτι της Apple. Ως “dual χρήστης” μου αρέσει να βλέπω ότι η κακομοίρα η Microsoft έχοντας βγάλει ένα πολύ καλό λειτουργικό, θα δεί ίσως μερικούς μέσω αυτού του τρόπου (Rebel EFI) να προτιμούν να αγοράζουν Snow Leopard και να κάνουν “switch” σε OS X κρατώντας το hardware που έχουν.

Μπερδεμένη κατάσταση, αλλά έχει πλάκα να τα παρακολουθείς αν ασχολείσαι με αυτά. Πολύ απλά, γιατί τα λειτουργικά συστήματα είναι μέρος της ζωής μας. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τις εφαρμογές μας, γράφουμε μέσα σε αυτά τα κείμενά μας, ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε κτλ. Οπότε είναι κάτι που πολλοί θα έπρεπε να δίνουμε μεγάλο βάρος, όσοι δεν το κάνουν αυτό, μένουν πίσω, κάνουν format μια φορά το 6μηνο και γκρινιάζουν συνέχεια.

Share