Windows7_vs_SL

Εδώ και μερικές ημέρες είμαι σε σκέψη να  γράψω ένα συγκριτικό μεταξύ των 2 νέων λειτουργικών συστημάτων που έχω εγκαταστήσει για δοκιμαστικοή χρήση. Δεν θέλω να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα για τη λειτουργικότητά τους, έτσι και θα γράψω λίγα πράγματα που πρόσεξα από τη πλευρά του απλού χρήστη και όχι του επαγγελματία.

Ξεκινάω με τα Windows 7. Η Microsoft μπορώ να πω ότι έκανε ίσως το καλύτερο βήμα προς τα εμπρός με τη διάθεση του λειτουργικού στο κοινό για δοκιμές εδώ και 1 περίπου χρόνο. Ο όγκος των πληροφοριών, των features που ζητούσαν οι χρήστες και των bug που βρήκαν πρέπει να ήταν τεράστιος ! Το αποτέλεσμα όμως δεν με απογοήτευσε καθόλου. Για μένα είναι τα καλύτερα Windows που κυκλοφόρησαν ποτέ. Ελαφριά παρ’όλο που είναι γεμάτο καλούδια “εντυπωσιασμού”, όμορφα, εργονομικά, απλούστερα των Vista, οικονομικότερα των Vista, πιο συμβατά από τα Vista. Αυτό που θα προσέξει ο χρήστης, από την εγκατάσταση των Windows 7 ώς και την χρήση της πιο βαριάς εφαρμογής θα δείτε ότι το λειτουργικό τρέχει άνετα. Δεν χρησιμοποιεί σχεδόν ποτέ ολόκληρη την ισχύ του επεξεργαστή ώστε να “ζοριστεί” και ποτέ δεν εξαντλεί τους σκληρούς δίσκους σε αδράνεια σε αντίθεση με τα Vista. Αυτά τα Vista… χωρίς λόγο φορτώνουν τη μνήμη, χωρίς λόγο δουλεύουν οι σκληροί, τελικά χωρίς λόγο κυκλοφόρησαν. Αν η Microsoft είχε καθυστερήσει και κρατούσε τα Windows XP μέχρι και τώρα, κανείς δεν θα είχε παράπονο, αντιθέτως, λόγω οικονομικής ενίσχυσης κυκλοφόρησε τα sVista. Τα Windows 7 είναι ομορφότερα από τα Vista, πιο ελαφριά ακόμα και από τα XP και η τιμή τους κυμαίνεται ανάμεσα στη τιμή των δύο προηγούμενων λειτουργικών της εταιρείας. Θα τολμούσα να πω, για τους χρήστες Mac, καλό θα ήταν αντί για το Snow Leopard να κρατήσουν το Leopard και να βάλουν τα Windows 7 σε άλλο partition 🙂 Μόνο έτσι θα δουν κάτι νέο στην οθόνη τους. Ας περάσουμε στο Snow Leopard.

Το Snow Leopard είναι το φθηνότερο upgrade της Apple και όπως φάνηκε το φτωχότερο σε πρόσθετα. Μπορεί από πίσω να χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες που πραγματικά θα φανεί η δυνατότητά τους στους επόμενους Mac που ΘΑ κυκλοφορήσουν, δεν έχει όμως κάτι για τους υπάρχοντες χρήστες που έχουν Mac 6 μηνών και παλαιότερων. Η εμφάνιση είναι ίδια ακριβώς με το Leopard, το λειτουργικό δεν υποστηρίζει πολλές συσκευές και εφαρμογές ακόμη, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις συστήματος όσων αφορά το υλικό, όπως κάρτες γραφικών και μνήμη. Ίσως η Apple να ήθελε να πεί με τον τρόπο της ότι “αναβαθμίστε οικονομικά το λειτουργικό σας και με τα χρήματα που εξοικονομίσατε, αγοράστε νέες κάρτες γραφικών και περισσότερη μνήμη”. Αστεία πράγματα. Αν σήμερα ξεκινούσα την ενασχόληση με τους υπολογιστές ως χρήστης, τότε θα προτιμούσα τα Windows σε ένα Mac (λόγω σχεδιασμού).

Σήμερα (11/9/09) κυκλοφόρησε κιόλας αναβάθμιση στο Snow Leopard, το 10.6.1 είναι διαθέσιμο μέσω του Software Update από το πρωί. Αυτό και μόνο αποδικνύει ότι η Apple βιάστηκε να κυκλοφορήσει το λειτουργικό της ώστε να προλάβει το χαμό που θα γίνει με τα Windows 7 που επίσημα κυκλοφορούν στις 22 Οκτωβρίου. Μπράβο στη Microsoft που έριξε τις τιμές, κακώς που έχει ακόμη διαφορετικές εκδόσεις (Home, Pro, Premium, Enterprise, Business, Ultimate). Μπράβο στην Apple για την τιμή του Snow Leopard, κακώς που ο χρήστης θα χρειαστεί καλύτερο υλικό, υπομονή και αναμονή για πλήρη υποστήριξη και δεν θα δει κάτι νέο στο λειτουργικό, εκτός από το Quicktime X που προστέθηκε ως αντικαταστάτης του Quicktime 7 (όπου υπάρχει στο λειτουργικό μέσα στα Utilities αν το επιλέξετε κατα την εγκατάσταση).

Τα 64bit που “διαφήμισε” η Apple, είναι διαθέσιμα σε επίπεδο kernel (του πυρήνα δηλαδή) σε λίγους, μπορεί οι εφαρμογές να τρέχουν 64bit απρόσκοπτα αλλά το λειτουργικό ΔΕΝ είναι πλήρες 64bit. Αυτό γιατί δεν είναι όλοι οι Intel επεξεργαστές συμβατοί… δηλαδή, 64bit transition my ass.

Να πω ότι οι δοκιμές και των δύο λειτουργικών έγιναν σε τετραπύρηνο Intel Core 2 Quad Q6600 2.4Ghz με 4GB μνήμη, μηχάνημα 2 ετών. Στο παρόν μηχάνημα επίσης υπάρχουν Windows Vista Ultimate 64bit SP2 και Leopard 10.5.8. Σε περίπτωση συγκριτικού των δύο παλαιότερων λειτουργικών η εικόνα θα ήταν αντίστροφη, διότι πολύ απλά τα Vista πάνε για πέταμα ενώ το Leopard πετάει. Και τα δύο λειτουργικά έχουν εγκατεστημένο επαγγελματικό λογισμικό (εικόνας, ήχου και video) και ενώ το Leopard δεν δείχνει να γονατίζει καθόλου, τα Vista από την άλλη, ζορίζονται πολύ, ειδικά μετά την αναβάθμιση σε SP2.

Τέλος να πω ότι αν και νωρίς για πλήρη ανάλυση σε πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας, θα προσπαθήσω μέσα στο μήνα ή τον επόμενο να αναλύσω τη συμπεριφορά των δύο λειτουργικών πάνω σε εφαρμογές όπως το Photoshop CS4, τρισδιάστατα προγράμματα όπως το Maya, και επεξεργασίας video όπως το Premiere, το Final Cut κ.α.

Θα υπάρξουν αρκετοί πιστεύω που θα κάνουν switch πίσω σε PC όταν θα κυκλοφορήσουν τα Windows 7 επίσημα. Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά, η Microsoft έκλεψε ιδέες της Apple για άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά με πολύ όμορφο τρόπο, δίχως να κάνουν μπάμ. Η Apple από την άλλη, αν και πρωτοπόρος σε ιδέες και τεχνολογίες, έχει αφήσει πίσω το OS X γιατί υπάρχει περισσότερο κέρδος στο iPhone, το iPod και τα καταστήματα iTunes και App Store. Να της ευχηθώ, “σε καλή μεριά” αλλά με αυτό το σκεπτικό, το market share δεν βλέπω να ανεβαίνει πάνω από το 10% για τα επόμενα 2 χρόνια. Άν αλλάξει στρατηγική και focus, ίσως τότε δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία των υπολογιστών να υπάρχουν περισσότερα Mac απ’ότι PC. Έρχεται και το Chrome OS της Google στο βάθος και εκεί θα γίνει χαμός… Ίσως αν η Apple κυκλοφορούσε το OS X σε έκδοση για PCs δίχως την ανάγκη hack ώστε να γίνουν Hackintosh, τότε ίσως γινόταν το θαύμα. Μέχρι τότε, υπομονή, είμαστε λίγοι και καλοί 🙂

Καλό χειμώνα να έχουμε και εδώ θα είμαστε για να δούμε τι θα γίνει στον πόλεμο της τεχνολογίας 😉

Share